Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. Pioctúir na Luchóige.
    Bhí lánamháin ann aon uair amháin agus bhí beirt ingheanach aca. Bhí bean aca iongantach dóigheamhail agus bhí an bean eile iongantach míochmhar. Nuair a tháinic siad go haois pósta rinn an t-athair amach go gcuirfeadh sé a trom fhéin d’ór leis an cailín mhíochmhar agus an fear a phósadh an bhean dhóigheamhail go gcaitfeadh sé a trom fhéin d’ór a thabhairt uirri.
    Bhí buachaill san chomharsan agus bhí grádh mór aige ar an mhnaoi dhóigheamhail”. Tháinic sé a h-iarraidh agus dubhairt a h-athair nach bhfuigheadh sé í gan a trom fhéin óir a thabhairt do-san uirri.
    D’imthigh an buachaill ‘n-a bhaile agus dhíol sé a chuid eallaigh go dtí go bhfuair sé cuid mhór airgid, agus fuair sé an t-airgead seo uilig tionntuighthe isteach ‘n-a ór. Annsin chuaidh sé go teach an chailín leis an ór ach bhí sé ceithre phunnta meadhachain gann. B’éigean do a ghabhail
    AT0882: The Wager on the Wife's Chastity
    Pádraic Mac Pháidín