Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

Ar an leathanach seo

1. Sean lánamháin a b'é iar nach raibh aca ach aon mhac amháin agus bhí siad iongantach bocht. Bhíodh an gasúr seo ag gabhail thart ó áit go háit fríd an chomharsannacht ag goid gach nídh a bhfuigheadh sé a lámh air.
    Bhí fear uasal 'n-a chomhnaidhe giota ó theach a' ghasúra agus ba' ghnáthach leis a' ghasúr bhei ag gadaidheacht uaidh-san fosta. Lá amháin tháinic an duine uasal anall go teach Bhillí (ba' sin ainm an ghasúra) agus dubhairt sé go dtabhairfeadh sé céad punnt do dá mbéadh sé ábalta an bhraithlín a ghoid amach as faoi-san an oidhche sin. Dubhairt an gasúr go bhfiachfadh sé leis ar scor a bith.
    D'imthigh Billí leis annsin agus a cheann faoi ag smaointiughadh caidé mar ghoidfeadh sé an bhraithlín as faoi an duine uasal. Sa deireadh smaointigh sé ar phleán. D'imthigh sé leis 'n-a roilice, agus chuaidh sé fhad le uaigh duine de na comharsannaí a hadhlacadh an
    AT0130: The Animals in Night Quarters
    AT1525: The Master Thief