Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ag tuitim na h-oidhche, trom tuirseach shrois an seanfhear teach beag ar thaobh an bhothair. Ghabh sé isteach ann agus tugadh biadh agus deoch dó. Thug sé fa deara gur seanfhear cromtha feásogach a bhí sa teach, agus bean óg pósta aige. Chuimnigh sé airíst ar an gcomhairle a bhfuair sé agus d'imthigh sé amach as an teach gan loistín d'iarraidh. Ní i bhfad a bhí sé i riocht a dhul mar bhí tuirse air. Chuaidh sé isteach i sciobol ar thaoibh an bhothair agus thuit sé na chodladh ann. Le poll lae dhuisigh sé aít ar chualaidh sé torann ag dul thart. Fear óg a bhí ann le tuagh. Chualaidh an seanfhear in a dhiaidh sin gur mharbhuigh sé seanfhear an bhothair agus gur imthigh sé feín agus bean an tsean fhir thar saile. Chuimnigh an seanfhear ar an gcomhairle a bhfuair sé airíst.
    Bhí sé deireannach an triú oidhche nuair a shrois sé a theach fein. Bhí muinntar an tíghe in a gcodladh acht d'eirigh leis an bhfear dul isteach agus ar a bheith istigh do las sé lampa agus thug sé fa deara go raibh fear óg 'na chodladh le na mhnaoi feín. Bhí an tuagh in a láimh aige leis an bhfear óg do mharbu nuair a chuimnigh sé ar an
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Padraic Ó Laidhigh