Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear i n-a chomhnuidhe in Inbhear fadó darbh' ainm Pádraig Ó Conra.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    chomhnuidhe ann anois le n-a fhághail ach tháinig Pádhraig amach chuige i gcumaríocht con agus dubhairt gurbh é a dhubhshlán é a thabhairt leis an fhaid is bhéadh sé féin le aire a thabhairt dó. Níor féachadh len' fhághail ó shoin.

Bhí bean i n-a comhnuidhe i n-aice le Cruach Phádraig uair darb' ainm Eibhlís Ní Dhonchadha.

14.
    Bhí bean i n-a comhnuidhe i n-aice le Cruach Phádhraig uair darbh' ainm Eibhlís Ní Dhonchadha. Bhí sí an-bhocht agus ní raibh aon airgead aice. Bhí a fear caillte agus maidir le n-a mac ní raibh fhios aicí cá raibh sé. Chuaidh sí amach lá ag baint raithnighe. Tháinig a fear chuicí agus dubhairt sé léithe go bhfuigheadh sí pota óir fá bhun na cruaiche. Chart sí ann agus fuair sí é. Ní fhaca sí aon lá bocht arís gur cailleadh í. Nuair a bhí sí ag fághail bháis chuir sí an méid a bhí fágtha 'sa' bpota síos 'san áit a bhfuair sí é. Níor fhéach aoinne le n-a fhágháil
    Áine Níc Allmhúráin
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. na Gaillimhe