Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Scéal Grinn (ar lean)

Bhí triúr mac de Chlann Aindriú na Maoile ins an tír seo fadó agus deirtear rud ar bith a d'inniseadh muintir an bhaile dóibh chreideadh siad é.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhainnt de'n mhaol agus a chaitheadh suas ar an teach agus go n-iosfadh sí é.
    Rinne siad sin agus chaith siad an cloigean suas ar an teach agus théinig sé anuas arís agus sé an deireadh a thainig air go raibh siad gan bó gan teach.
  2. Bhí fearr ann fadó agus lá amháin bhí se amuigh ag obair i bpairc agus (ag) casadh sagart an bealach. Dubhairt sé leis a dhul síos ar a dhá glúin agus cupla paidir a rádh do na h-anamacha a bhí i bpurgadóir "Rachaidh" arsa an fear má dhéanann tusa an rud céadhna, "Deanfad" arsa an sagart. Chuaidh an bheirt aca síos ar a dhá nglúin agus thosuigh siad ag rádh paidreacha. Nuair a bhí siad reidh d'éirigh siad dá nGlúna. "Anois" arsa an sagart leis an bhfear "An bhfuil fhíos agat cé mhéad anam tugthaí as Purghadóir againn." "Níl fhios" arsa an fear. "Ta an oiread seo" arsa an sagart ag innseacht dó cé mhéad duine.
    "Má's mar sin é" arsa an fear "tá sé
    Máire Iósephín Muilleach