Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garvagh, Co. Donegal
Antoin Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Thug sé na stocaigh síos annsin ionns’ air a ndinneara. Bhí cat mór ag O’Domhnall agus nuair a bhí an dinnear thart chuir é suas ar an tábla í agus thúsaigh sé ar a cur frid a cuid egallaí. Síneadh sé amach scian agus d’iarrfadh sé uirthí léimnigh thairstí.
    “Nach deas ar rud an fhoghluim” arsa seisean. “Ní deise é ná ar nadúr”, arsa fear de na stocaigh.
    “Caithfidh tú sin a chríthú” arsa O’Domhnaill. “Deanfamuid sin”, arsa fear aca”, má thugann tú spás dúinn.
    D’imthig siad abhaile annsin agus thainic siad arais seachtmair ón lá sin agus luchóg leobhtha faoi bheal bamhail ar phláta.
    “Caithfidh sibh súid a chrúthú damh sul a bhfághaidh sibh bhur ndinnear”, arsa seisean.
    “Ca bhfuil an cat”, arsa fear aca. Chuir O’Domhnaill an cat suas ar an tábhla agus thúsuigh sé a cur frídh a cuid eagallaí (mar ar aghaidh.) Cuir fear de na stócaigh scian faoí bheal an bhamhail agus thógadh sé é anois is aríst. Bhíodh an cat gha coimhead mar bhéadh cat ag coimhead luchóige. Bhuail O’Domhnaill boc uirthi agus d’iarr sé uirthi a graithe a choimhead agus gan bheith ag tabhairt áird ar an amadán sin. Shín sé amach an scian
    AT0217: The Cat and the Candle
    Maighread Ní Mháirtín