School: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Donegal
Caitlín Nic An tSaoir

1. Tuairim leith-chead bliadhan ó shoin bhí fear as Teidhleann i bhfos i gCurrantaigh Searc ag obair lé mónadh. Seán Dubh Mac Giolla Ceárr an t-ainm a bhí air.
    ‘San ám seo bhíodh bád ar loch Uanna fa choinne na h-uaisle, a bhíodh ag fanacht sa teach Oiste ar an Charraic, lé bhéith bádóireacht.
    Feár mór báid a bhí i Seán cosamhail lé bunadh Teidhlinn uilig agus dar leis go ráchfadh sé amách ar an loch tamall sa bhád. Ní rabh sé acht istigh sa bhád nuair a léim sé amách.
    Nuair a d’amharc Seán sa loch chonnaic sé iasg mór na péist mór nach bhfacaidh sé a leithid ariamh, a cheann ag cionn amhain dé’n loch agus a ruball a nochtughadh ag cionn eile. Dfágfadh sin an iasg mádramhail seo trí-ceádhramhadh mile ar fad.
    Go gairid na dhiaidh seo chaining án-tuile agus d’imtig an iasg síos na fairrge leis an tuile. Bhí sé comh leáthan gur stroc sé a thaobhannaí ar a ghabhail síos do, na bhí a chuid feola ar dha bhruach na h-abhna lé feicealt.
    Proinnseas Mac Giolla Easpuig
    Mín na bhFachrán, Co. Donegal