Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal

Ó
    Seamus Uí Gallcobair,
    Doire Casain,
    Na Dúnaib.
    Ta an fear sin 70 bliadain dó aois. Fuair sé an scéal sin ó na athair nuair a bí sé beag. Fuaras an scéal sin san bliadain 1829.
  2. Lucht siubhal.
    Bíonn lucht siubhail thart go minic ins an áit seo ag iarraidh déirce. Bíonn fear ag gabhail thart darbh ainm Éamonn Ó Ruaidhrí, Padraig deas, Peadar na n-úbhlaí, Micheal Coradan, Nial a’ phandae, Padraig Leangan, Brian Báirneadh, (Padraig), Bíonn siad ag díol earraidhe beaga ins na toighe. Bíonn siuad ag díol éadaigh agus bíonn siad ag díol earraidhe eile fosta. Bíonn na h-earraidhe istoigh ann málaí déanta de éadaigh. Nuair a bhíonn siad ag teacht go minic ní bhíonn fáilte ar bith rompa. Ach nuair nach dtigeann siad acht uair amháin sa mhí bíonn fáilte mhór rompa. Bíonn siad [corr]? oidhce ins na toighte agus cor oidhce eile bíonn siad na luighe amuigh. Bíonn siads ag fághail a gcuid bidh ins na toighte go minic. Bíonn cuid eile ag iarraidh déirce ins na toighte
      1. people by social grouping
    Máire Ní Ghallchobhair