School: An Clochar, Cathair Saidhbhín (roll number 13542)

Cahersiveen, Co. Kerry
An tSr. M. de Lourdes Stac

Nuair ná díoladh na daoine a chuid féin don sagart fadó….

Nuair ná díoladh na daoine a chuid féin don sagart fadó bhíodh sé ag baisteachán ortha ar an Áltóir. Deirtear go raibh sagart ag glaodhach ainmneacha na ndaoine a thug airgead do i gcoír na Nodlag, agus nuair tháinig go dtí na daoine nár dhiól aon pingin leis dubhairt sé nár dhíol "Seán Deirneach deire na h-oidhche" é ná "Pádruig Ruadh na bpúcaí é agus mar sin do.

"Dearg thiar, iasg is toradh
    Dearg thuaidh fuacht is sneachta."

"Duine gan dinneár, beirt gan suipeír."

Do ghaibh beirt drifeár, agus cailín ó'n dtigh ba ghiorra dhóibh age sgriobadh prátaí ar chloich gréine, - sé sin cloch bán garbh ina bhféádfaí prátaí do sgríobadh air. Oidhche gealaighe ab' eadh í agus bhí gach cuid des na prátaí meilte aca nuair chualadar na ba ag geimrigh timcheall ortha agus n'feacadar aon bhó. Níor dheineadar aon tsuim de sin agus leanadar ar aghaidh le na gcuid oibre. Ba gheárr gur chualadar an gaíridhe go léir in aice leó. Do chasadar a gcearca is a gcárdaí ar a cheíle agus bhaineadar an tig amach chómh tuigh agus d'feádadar é. Do deineadar steampaí des na prátaí meilte. Nuair a bhí sé déanta tug cáilín an tíghe cisde de abhaile léi. Do thug a máighistreas ruaine de'n chiste do 'gach duine d'á ceathrar buachaillí, agus do cuir sí an