School: Oileán Baoi (Dursey) (roll number 13138)

Dursey Island, Co. Cork
Eoghan Ó Súilleabháin

1. Bác a' "Chall-éig." (Callshaoth)
    Suas le seascadh bliadhain ó shoin bhí raic á thógaint maidin amháin inaice an oileáin seo. Chonnacadar an raic amuigh agus chuaidh dhá bhád amach á thógaint - bád ó Bhaile 'n Chalaidh agus bád ó Chill Mhicíl. Bhíodar maide mhaide a cur díobh fé na dhéin - síos idir Poinnte 'n Chrabha agus an oileán. Bhí bác mór amháin ann tímpal dachad troigh ar fhaid agus 16" treasna. Do bhuail an beirt aca le chéile é. Bhí fear i mbád Bhaile'n Chalaidh - Dómhnall Ó Ealuighthe agus do bhí snáin maith aige. Amach as an mbád leis agus do cheangal fé ceann an bhách le téid. Ach má seadh bhí far eile i mbád Cill Mhicíl agus bhí snáin aige chomh maith.
    "Arú, an Diabhal, bí amuigh tusa leis," arsa Seana Donnchadh ÓSúilleabháin le Cúinleán ÓMhurchadha.
    Agus chomh maith do léim Cuinleán amach agus téad aige agus do cheangal sé an ceann eile de'n bách leí. Tá dlighe san oileán so, pé duine go mbíonn ceangal aige ar aon phíosa raic ar dtúis
    Connchubhar Ó Duinneacha
    Kilmichael, Co. Cork