School: Liscannor (B.) (roll number 4435)

Liscannor, Co. Clare
Dónall Mac Cárthaigh

Bhí bó ag dul tríd an tír seo uair amháin.

Bhí bó ag dul tríd an tít seo uair amháin. Ní raibh aon bainne ag na daoine bochta agus bhí siad go léir ag crúdh an bó seo. Biodh canna móra acha go léir agus lionad sí an sort canna a tabarfad siad leo. Bhí an bó ag imtheacht ó áit go h-áit. Stadadh sí in áit éigin le h-agaid oidhche agus an maidin in a diadh sin bíodh sé ag imteacht. Deireann na sean daoine gur fhan sí oidhche in Uadhacht Dara in aice le Lisduinbheara agus gur fhág sí rian a cosa ar leach an nuair a bhí sí ag imteacht, agus tugann siad "leaba an aon bó" ar an leac sin.
    Uair amháin do dhein bean geall le bean eile go tabharfad sí árta [nao?] lionadh sí. Thug sí leithi criathair agus bhí sí ag crú an bó isteach ann. Bhí an bainne ag dul tríd an críathair síos ar an talam agus d'feac an timcheall agus nuair a connaidh sí an bainne mór timcheall na h-áite cuir sí scread aisti léim sí
    Máire Ní Éileara
    Ballyheean, Co. Clare