Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mhaigh Eo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    acht innseóchaidh muid duit tuige a mbíonn muid ag troid." "Tá náisiún eile ag troid linn agus iad seo a mharbhuigheann muid Lá amháin béidh siad in-a suidhe an chéad lá eile." "Bígidh ag imtheacht anois is gabhfaidh mise in bhur n-airricis tráthnóna agus fanfaidh mé shuas ar bhárr an chruic ná go dtigidh sibse aníos agam." arsan Baideán. Nuair a thainig an tráthnóna d'imthigh an Baideán in-a n-airricis agus d'fhan sé shuas ar bhárr an chruic ná go dtanaig siad aníos aige. Dúbhairt sé leo a bheith ag dul abhaile agus go bhfanadh sé fhéin go bhfeicfeadh sé céard a bhí a ndeanamh beó. Ní raibh sé in-a measg nó go dtanaig an chailleach agus a puitín agus a cleite léi agus dúbhairt sí "a haon 's dó bígidh in-a suidhe tá an suipéar réidh" agus chuaidh sí thart ag chuile dhuine acu agus chuimil sí íocshláinte díobh. "Ní "bhéidh siad in-a suidhe fhad is tá mise annseo" agus thosuigh sé fhéin agus an chailleach ag troid agus mharbhuigh sé an chailleach. Ní raibh sé i bhfad in- a dhiaidh sin go dtanaig tarbh mór arís agus a phuitín agus a chleite leis ag rádh leo a bheith in-a
    Máire Muiltheach
    Gort Meille, Co. Mhaigh Eo