Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

Ar an leathanach seo

1. Tá sean reilg i Maothail .Cuirtear daoine ann fós. San t-sean aimsir do Bhí Mainistir ag na Cistercian inaice na reilge sín. Ba é Naomh Brógán an tarna Abbé . Dó Bhí na paróistí Cluain Fhiadh Rath ó gCormain agus Baileleinbhín fé smacht an Abbé sa Maothail.
    Tá tobar naomhtha sá Maothail agus teígeann a lán daoine ann radh Paidreacha do Naom Cuan agus Naomh Brógán ar an h-octmhadh lá de mí Iúil gach blían.
    Do fuair fear abhí in a chomhniudhe i Cill Cluana pioshaí sean croiseanna in aíth in a raibh sean reilg fado . Tá sean fhéar in a chonmhuidhe an bhfeirm anois . Innsinn se scéal i dtaobh an sear reilge sín a cualadh sé on a nAthair , Bhí sealbhadóir na Feirme ag romhar na móna lé rán agus do fuair sé piosaí seana croiseanna adhmaidh de i thug sé abhaile leis iadh . Gach maidin in a dhiaidh sín do bhí beirt firíni beaga- liopracáin - in a siud ar pilléir ar geatá . Dó chuireador scannradh ar muintír an tige. Sa deire do chuir fear an tighe na piosaí sean croiseanna thar nais pairce arí . Ní fhaca aoinne riamh na firín as sán amach.
    Eibhlín Ní Cuilleanáin
    An Ros, Co. Phort Láirge