Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. Na Prataí.
    Ins an Earrach cuireann mo athair prataí ar an bfeirm sá bhaile gach blian. Deineann sé an talamh do saotrú ar dtuis. Cuireann sé aoileach ar an dtalamh.
    Deantar an gort do thréabhad leis an gceacht. Annsan déantar driollaí cun na prataí do chur ionnta. Is leis an céacht is mó deantar an obair anois. Acht san t-sean aimsir do dhéin an feirmeoir an gort do threabhadh leis an ráinn agus is in iomairí a chuir sé síol na bprataí. Clais abíodh idír gach dhá iomaire.
    Nuair a bhíonn an talamh ullamh gearrann bean a' tighe na prataí 'na sgiollánaibh. Ní foláir súil do bheith ins gach sgiollán. Deintear puill 'na driollaibh agus sáidhtear sgiollán i gach poll.
    San sean aimsír is leis an dtuairgín a dúntár an poll ac anois is leis an céachta dúntár na driollana. San ceanntair seo usáidheadh ceachtaí adhmaid fado acht anois usáidhtear ceachtaí iarainn ar gach feirmh. Cabruigeann na comhursaín lé ceile ag cur na bprataí. Nuair abhíonn na gais os cíonn talmhan curtar ath-cré
    Eibhlín Ní Cuilleanáin
    An Ros, Co. Phort Láirge