Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. Liosanna in mo Cheanntair.
    Tá cuig liosanna in mo ceanntair ceann amháin ar bfeirm de buitiléir i Cill Cluana, ceann eile ar feirm Gallabháin i Móin Mionáin. Dhá ceann ar feirm o hAiseadha i Cill Cluana agus ceann eile ar bfeirm ó Ciarmhaich i Cnoc-a-Turnóra. Tá siad go léir cruinn agus tá bannc cré agus aiteann ag fás air mór thimcheall gach líos. Ná liosanna atá ar feirm ó hAiseadha agus an lios atá ar feirm ó Ciarmaich tá siad i radharc a ceile.
    Deir na sean-daoine go bhfuil an sluagh sidhe in a gcomhnuidhe sá liosanna. Ní treabhann na feirmeóirí na liosanna mar beadh eagla ortha roimh na daoinibh maithe. Do reir sean-sceal do treabh feirmeóir líos ar feirm i Cnoc a Turnóra fadó agus do thuit an dhá capaill marbh fé'n gcéacht.
    Ta poll i lár an leása atá ar feirm i Cill Cluana agus deir na sean-daoine tá bealach ag dul on lios seo go dtí na liosanna eile ata i radarc a chéile. Tá crainn ag fás mór timcheall ar leasa seo. Treabhann an feirmeóra an
    Eibhlín Ní Cuilleanáin
    An Ros, Co. Phort Láirge