Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    i riocht tachrán leinbh. Ní rabh aon dhuine sa teach ach an mháthair. Dubhairt sí go rabh an leanbh sa chliabhán ag fágail na gcead bhfiacal. Cuir duine aca a lámh in a bhéal le na mochtail ach druid an leanbh a char agus bhí an mhéar leis ón alt.
    Dubhairt an bhean go rabh an doras ar aghaidh na gaoithe agus go rabh Fionn é féin amuigh ag fiadach. Dá mbhiod sé fá bhaile go Dtionntocadh sé an teach thart fá choinne scal fás gaidh o’n ghaoith ach go mbféidir go ndeánfadh siadsan an gar sin duithe anois.
    Thainig sgannradh ar na Mic Uí Gorra annsin le na bhfaca siad agus a gcualaigh siad. Thug siad cúl do tír agus agaidh ar muir agus ca dtug siad níos má buaidh reamh do na Fianna.
    Dob nó gallan “jackstones” na clocha bhiod ag na fianna. Goll a caith bunas na gcloch ata ar bhárr na nárdhán “Bealach mor na bhfianna” an clochan Fear agán atá thart ar chnoc Fola.
    Deartharacha Goill bhí siad naoi dtroighthe naoi huaire ar leithne idir
    Nóra Nic Giolla Brigde