Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgeál fa choinne Uí Baoighill agus tháinig sé. Tóg O’Baoigill an cloch agus cait sé i leath thaoibh í agus ta sí lé feiceal annsin go dtí an lá indiu. Is iomdha shiaigh daóine ar sínn iarr acht an chloch sin a tóghail acht ní rabh siad abalta.
    Bhí feár éile in a chomhaidhe i Beál Atha an Ghainimh i Ard-a-Ráth darbh ainm Tomhás O’Gallchobhair. Bhí sé ag abhair lé Seosamh Mach Suibhne. Lá amháin bhí shíaigh mhór daóine thart fán theach Mach Shuibhne. Dia h-Aoíne a bhí ann agus bhí aónach i Ard-A-Ráth.
    Bhí an Mhór Gluaisteán ar an t-sráid agus dubhairt feár amháin “Bheirfidh mé punt do’n té a thoghfa an dhá chead Meadchainte sín agus a chuirfean aírde ar an Mhór Ghluaistean e lé na fhiacla.
    Chualaigh O’Gallchobhair an dubhshláin agus chuaidh sé go dti an aith a rabh an dhá chead Meadhchainte Mhine bhuidhe. Thogh sé an Mhine agus chiur se in aírdhe ar an mhór Gluaisteán (Lorry) é. Thúg an feár an t-airgead do acht ní ghlacfad O’Gallchobhair an t-airgead, Agus tá mé cinnte nach rabh fear ag an aonach an lá sín a dhéanfadh an obhair cheadhna.
    Seán O Gallchobhair
    Ardvally, Co. Dhún na nGall