Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann uair dar bhainm Seam agus bhí mac aige dar bhainm Tomas. Bhí feirm már talamh acu agus bhí abhainn ag rith trasana i lár na páirce.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    eile oidhche. Bhí an droichead leagtha. Bhí an fear ag eirigh turseach agus d’iarr sé ar fear acu leis an droicheadh a choimhead. Bhí an fear marbh ar maidín. Bhí Tomas bliadhian agus fichead agus bhí se an laidír. Chuaidh seiseán go dtí an droichead. Ag 12 o clóg sán oidhche chonnaic sé (se) bád deas ag teacht agus bhí cailín deas ann. Dubhairt an cailín le Tomas theacht go dtí an bád. Chuaidh Tomas isteach agus thoisigh siad ag imirt cárdaí. An chéad duine a geobhadh chluiche b’éigin do rud ar bith a dheanamh a d’iarr an duine a fuair an chluiche ar an duine eile. Fuair an cailín an chéad chluiche agus d’iarr sé ar Thomas theacht go dtí an áit a rabh sise ina comhnuidhe. Thug sí capall do agus dubhairt sí go rachadh an capall go dtí an teach agus go stadadh se annsin. An lá na dhiaidh sin thoisigh Tomas ar a thuras. Shiubhal Thomas leis go dtí an oidhche. Chuir sé an capall isteach i mboitheach agus chuaidh sé isteach sa teach. Chonnaic sé fear agus bhí a ceann agus a cosa buailte ar a céile agus bhí sé mar sin le 90 bliadhain. Chonnaic Tomas an fear rith sé amach agus shiubhal sé leis dhá lá. Insan deireadh stád an agus chonnaic sé caisleáin agus chuaidh sé go dtí
    AT0313: The Girl as Helper