Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann uair dar bhainm Seam agus bhí mac aige dar bhainm Tomas. Bhí feirm már talamh acu agus bhí abhainn ag rith trasana i lár na páirce.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    aon bheirt acu bheith ar an dath ceadhna. Fuair sé gunna. (Fu) agus ní rabh sé abalta éan ar bith a fhághail. Tháinig an cailín le na dhinnear (na) agus chonnaic an cailín éan (an) an mhór agus dubhairt an cailín Tá tuighe ar anois. Chonnaic Tomas go rabh tuighe agus ní rabh ceann ar bith de na cleiteacha ar an dath ceadna. Annsin d’iarr se ar boitheach a glanadh amach a rabh 70 caoirigh ann le 70 bliadhain. Dubhairt Tomas gur maith leis slusaid. Thug sé sluasaid do. An eile shluasaid a chuir sé amach. Tháinig dhá ceann isteach. Tháinig an cailín arís agus cuir sí biorán ina cheann. Nuair a mhuscail sé, bhí an bhoitheach glánta amach. Anois bhí an obair déanta agus dubhairt an cailín. Tionntochaidh m’athair mise agus mó dhá dheabhriur isteach i dtrí chath agus beidh mise ag buaileadh na bheirte eile. Chuir an fear an triúir ar an tábla. Dubhairt Tomas go dtabhairfidh seiseán an ceann crósta leis mar go rabh a mhathair fhéin crósta. Níor mhaith leis an t-athair sin agus i lár na oidhche d’imthigh siad ar capall agus bhí an t-athair agus a arm ag teacht na ndiaidh. Nuair a tháinig siad go dtí cros bhealach. Diarr an cailín ar Tomas an cápall a tionntadh ar an
    AT0313: The Girl as Helper