Scoil: Teileann

Teileann, Co. Dhún na nGall
Leon Ó Baoighill

1. Sceal fá Bhunadh na gCnoc.
    Nuair a túsaigheadh ar chaisleán Uí Domhnaill fada ó shoin i nDún na nGall, an cheud lá a chuaidh na saorthaí cloiche a dh'obair, an méid
    a rinne siad an lá sin bhí sé leagtha lá thar na bhárach go talamh. Thúsaigh siad an darna lá agus d'obair siad leobhtha. Ach nuair a thainig siad lá thar na bhárach arís bhí an mhéid sin leagtha fosta. Chuaidh siad i n-a chionn an triomhadh lá agus d'obair leobhtha. An trathnóna sin go mall thainig fear fhad leobhtha agus dubhairt gurab olc a bhí
    siad ag teacht 'un tosaigh le n-a gcuid oibre. Dubhairt fear de na h-oibridheannaí leis gur dhoiligh daobhtha a theacht 'un tosaigh agus an méid a bhí dhá ndeánadh sa lá dhá leagaint san oidhce.
    Dubhairt an fear seo leobhtha dá ndéanad siad a chomhairle-san nach leagfaidhe níos mó. Dubhairt
    siad go ndéanfadh agus fáilte.