Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (ar lean)

Bhí baintreabhach ann aon uair ámhain 7 bhí beirt mhac aige. Bhí sé le pósadh ar chailín eile acht chaith sí suas é.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    toighe a dhéanadh na leabhtha agus mar a chraith sí suas an t-éadach do bhí faoi n-a cheann thuit spáran £25 amach is.
    Nuair a tháinic an bhean seo thoisigh sí a rádh leis an stócach gan a bheith comh neamarta as bhí sé agus a chuid airgid a choineadh. Níor leig an stócach dadaidh ar fhéin go dtí maidin lá thar na bharach fuair sí an spáran ceudna, agus an tríomhadh maidin d'amharc an stocach é fhéin faoi [?] n-a cheann agus fuair sé an spáran. Bhí sé ag fághail an spárain seo achan mhaidin ar feadh tamaill. Sa deireadh fuair an bhean amach an dóigh a rabh sé ag fághail an spárain seo.
    Annsin ba mhaith léithe é a nighean a phósadh san dóigh go mbeadh an saidhbhreas acu dóbhtha fhéin. Acht ní phósadh an stócach í mar go rabh sé ró óg. Ní rabh sí leath shásta annsin, agus ba mhaith léithe an saidhbhreas seo a fhághail. D'imthigh sí annsin agus thug sí deora-codlachta dó agus thionntuigh seo a goila agus chaith sé amach na crúdhóga. Bhí siad mar a bhí siad an lá a baineadh as an éán iad. Ní dhearn an bhean a ghach acht na crúdhóga a thógailt, a gcur isteach i gcupa uisge agus annsin thug sí do na nighean fhéin
    AT0567: The Magic Bird‑Heart
    Anna Ní Ghallchobhair