Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Dhún na nGall
Ailbhe Ó Conáin

An Sgeul ( ar leanamhaint)
    an cailín óg i n-a comhnuidhe. Nuair a thainic siad an fad sin bhí gach eile rud ag soilseadh agus ba é le Oisín gach eile rud. Achan áit a rachadh Oisín bhí sé ag chur pléisiúrdha ar an seabhnbas a bhí aige. Bhí siad beo go aoibheann ar feadh trí mhíle bliadhna. Aon lá amháin dubhairt sé le na bhean go rabh sé ag dul go h-Éireann a amharc ar a chuid daoine muintireacha. Dubhairt sé nach mbéadh sé a bhfad go mbéadh sé aráist. Dubhairt sise nar mhaith léithe é a ligint. Ach arsa sise leis, 'Seo bocsa agat agus tabhair eire mhaith de agus nach fosgail é no ní fheici tú mise go brath'.
    Thug sí an bocsa do agus dimthigh Oisín leis go h-Éireann. Nuair a tháinic sé an fad sin ní rabh a dhath le feiceal aige ach an talamh cothrom ins an áit a rabh teach a athara. Bhí na cnoic annsin murra a dfhág sé iad an srughan beag uisce a bhí na rith síos le taoibh teach a athara. Bhí sé annsin mura dfhág sé é. Shíl sé go dtáinic archa mór ar an áit le trí bliadhna. Bhí beirt fhear ag dul thart. Tháinic Oisín a fhad leóbhtha. Chuir Oisín ceist ortha cá áit a bhfuil teach Oisín a bhí i n-a sheasamh annseo. Oisín arsa siadsan tá sé
    Máighréad Ní Chongail
    Doire Uí Fhríl, Co. Dhún na nGall