Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Dhún na nGall
Ailbhe Ó Conáin

1. Lá na mbataí
    Bhí a fhios ag an Riaghaltas agus ag a cuid seirbhíseach gur bh'é an t-Athair mac Stiopháin a bhí ag coinneál suas an troda, agus dá d-tiocfadh leó eisean a chur as an chasán nach mbeadh moill roinnt leis na daoinibh. coitcheannta. Mar sin de thainic saighdiuraí dubha ( constáblaí) as an bheiric ar an Fhalcarrach le príosúnach a dheanamh de. Tháinic cuid mhór constáblaí eile as Leitir Ceanainn, agus DúnFionnachaidh le cuidiú leó. Anoir a thainic an t-iomlán d'á d-tainic. Chuir siad futha in gach teach taibhirne ar an Fhálcarrach. Tá seacht g-cinn de na tighthe sin ann anois. Bhí ceann eile i.e ochtar san an sin. Chuir siad futha de réir mar bhí aít agus fairsingheacht doíbh le fághail ionnta. Nuair a chualaidh muintir na h-áite goidé ádhbhar a d-teachta chuir siad fógraí agus teachtairí amach le sgéala.
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)