Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Dhún na nGall
Ailbhe Ó Conáin

AR LEANAMHAINT

gur tharraing sé meas annsin fosta air féin. Cupla Bliadhain i ndiaidh fághail isteach in "Éire Óg", rinne sé óráid brioghmhar do na h-Éireannaigh a bhí cruinn i Nuadh Eabhrach. Tamall i ndhiaidh tháinic sé ar ais go h-Éirinn; nuair a thainic sé bhí rudaí corrach go maith sa tír. Bhí Éire Óg go bagartach i n-éadan an t-Sasanaigh. agus bhí an Riaghaltas ag coimeá go géar ar obair na n-Éireannach n-Óg. Fuair sé posta ins an oifig an pháipéir - "An Náisiún" - Bhí sé clisde go leór le h-aghaidh an phosta sin. Mar bhí cleachtadh aige ar obair de'n chineál chéadna nuair a bhí sé ins na Státaí. Bhí aithne maith aige ar Dhomhnall Ó Conaill, agus bhí cáirdeas idir é féin agus priomh bhaill Cumann na h-Ath-Gharma a bhí ann le n-a linn. Badh é an t-ainm pinn a bhí ag Robaird Mac Liam ná "Éireannach Óg". Nuair a cuireadh deireadh leis "An Náisiún", agus a bheireadh ar mhuintir na n-Éireannach n-óg. Fiachadh iad agus daoradh iad. D'eirigh le Mac Liam éalodh go d-tí Na Státaí Aontuighthe ar ais. Fuair sé posta ar ais, n-oifig páipéir éigin acht i ndiaidh cupla bliadhain a chaitheamh thall phill sé go h-Éirinn. Fuair sé posta i n-oifig páipéir i n-Inis Ceithlinn. Bhí sé cúr píosaí nuaidheachta sa pháipéar faoi an ainm
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)