Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí Éamonn Mac Laithbheartaigh Dumhnigh, Na Dúnaibh, Tír Chonaill maith ag reathcáil. Bhí fear eile ann seo agus bhí sé iongantach maith ag reathcail fosta darbh’ ainm Eamonn Ó Dothartaigh Carraic, Carraic Áirt, Tír Chonaill. Thiocfadh leis breith ar choinin. Bhí fear darbh ainm Éamonn Mac Ghiolla Bhríghde Doire an Casáin na Dunaibh Tir conaill, agus shiubhail se go Doire ar maidín agus arais nuair a bhí sé geal ar maidí lá thar na bharach. Ní rabh a muinntir ina suidhe nuair a tháinic sé agus chuaidh se amach agus chartuigh sé in bhoitheach. Annsin tháinic sé isteach agus rinne sé a bhreicfeasta agus chuaidh sé amach arais agus bhain sé leath acra coirce roimhe an oidhche. Bhí fear eile darbh’ ainm, Pádraig Ó Gallchobhair Gortamóra, Na Dúnaibh, Tír Conaill, agus bhí sé iongantach maith ag siubhail fosta.
    Bhí fear eile darbh ainm Pádraig O Siadhail Na Dúnaibh Tír Chonaill, agus ba é a b’fhearr ag snamh ins an cheanntar seo. Bhí Éamonn Ó Dochartaigh, Carraic Carraic Áirt, Tír Chonaill, iongantach maith ag damhsa, agus ag ceól, agus agus bhí sé iomraidhtheach ar fud na tíre.
    Nóra Ní Ghallcobhair
    Na Dúnaibh, Co. Dhún na nGall