Scoil: An Cuimín (uimhir rolla 6162)

An Coimín, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Aoidh

an bhean air an tuath a thabhairt leis agus an fhear eile a mharbhadh.
    Dubhairt sí go gcuirfheadh siad an ceann i bhfolach sa choill. Bhain an fhear an ceann de agus thug sé leis é agus chuir siad i bhfolach é sa choill. Chas siad an colann suas i málaí agus d'fág siad é giota maith ar shiubhal o'n cheann.
    Is cosamhail go bh'fuaras an colann in a dhiaidh seo agus cuireadh é sa Roilig acht ní fhuarthas an ceann ar chor ar bith. Nuair a chuartaigh siad an mála ní rabh ann acht mianraigh de chineal eicint a rabh dath buidhe ortha, mianraigh a chuir an stráinseár suim ionnta acht narbh bhfiu faic iad dóibh na daoine a rinne an dúnmharbhadh. Nuair a chonnaic siad seo thoisigh an fear ar a bhean ghur fhág sé í comh marbh le mart.
    Goill seo go mór ar a intinn agus d'imthigh sé. D'imthigh an inghean fosta agus tracht nó tuaraisc ní bhfuarthas uirthí uaidh sin amach. Deirtear go n-éirigheann sé san oidhche agus go mbíonn sé fríd an choilleadh ar lorg a chinn. Sin an taidhbhse a bhí i "gCoill Bhárr na Ladhra" ins an t-sean am.
    Anna Ní Bhaoghaill
    An Clochán, Co. Dhún na nGall