Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. An Gabha agus an Cheardhcha 28.06.1938
    Tá dhá cheardhcha in Uachtar Árd. Ta ceann aca míle ón scoil seo agus tá an ceann eile taobh thiar ó Uachtar Árd. Tá an ceardhcha atá in aice le Machaire Beag ag crosbhóthair. Sé Mícheál Breathach atá ag obair ann. Déanann sé geataí, crúdh chapaill agus deisigheann sé laidhre, sleán, soccheachta agus brácaí. Ba le Séamas Ó Maoldiagh an ceardhcha ar dtús achth tá Mícheál Breathnach ag obair ann go ceann tamail. Ó na shinnsear a thug Séamas Ó Maoldiagh a bheith ina ghabha mar bhí a h-athair agus a sheanathair na ngaibhne. Sé tuighe atá air agus tá sé déanta do chlochain. Bíonn an ghabha ag obair taobh amhuigh nuair a bhíonn an aimsear breagh. Tá an ceardhcha déanta ag cros-bhóthair. Tá sé ar an mbóthair ó Ghaillimh go hUachtar Árd. Déanann sé go leor geataí agus déanann sé laidhre agus sleán. Cuireann sé fonnsa ar rotha an chairr freisin.
    Úna Bhreathnach Machaire Beag a sgriobh Seán Breathnach Machaire Beag a d'inis 60 bliain.
    Una Bhreathnach