Scoil: Camus (uimhir rolla 11290)

Camas, Co. na Gaillimhe
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (gan teideal) (ar lean)

Fataí agus coirce agus min bhiudhe agus gabáiste is mó a bhíodh in Éirinn fadó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    gabáiste, diliusg, iasc agus cluaisíní, ruachain agus breallachai agus sgadáin ghainimhe, leathógaí, easgain agus bradáin.
    Na daoine a bhí in Éirinn fadó bhí siad fíor bhocht. Bhí siad in ann deochannaí a dhéanamh. As chruithneacht agus as choirce a dhéanadh siad iad. Deineadh siad bactstaoi agus ceallaí freisin. Ní itheadh siad acht aon bhéile amháin.
    Ní raibh an pota fhéin acu len a fataí a chur ann. Séard a dhéanfadh siad leo a gcur ins an teine agus sé'n t-ainm a bhí air bruithneógaí. Ní raibh acu acht cácaí min-bhuidhe le h-aghaidh na maidne. Nuair a bhí siad ag dul chuig an sgoil fadó ní raibh acu acht leite min-bhuidhe agus é ag rith ar an bpláta.
    Sé-n an chaoi a gcruaidheadh siad an min-choirce. Bhiodh teine acu, an beart coirce a chur ós chionn na teine agus annsin é a mheilt le bró beag agus nuair a bhí an méid sin déanta acu dhéanadh siad cácaí asta. Bhaineadh siad fuil as beithidhigh agus iad ghá
    1. táirgí
    Mícheál Ó Cualáin