Scoil: An Tráigh Bhán (uimhir rolla 14724)

An Trá Bháin, Co. na Gaillimhe
Meleachlán Mac Gairbhín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leathan ar a bhun agus puill ann. Má bhíonn an aimsear te san Samhradh nuair a bíonn's im ag na mná séard a dhéanfhad siad leis é a chur sios i mbáisín uisce fuar ar fhatcíos go mbeadh sé bog. Bíonn na daoine ag déanamh maistírí le trí shórt rudaí ac is mó an méid im a bheadh sa gcuinneóg. Seo iad na trí rudaí an a mbíonn siad ag déanamh maistirí leo, Cuinneóg, buidéal, Caintín. Ní bhíonn móran im ar bhuidéal ná ar chana Uaireannta nuair a bíonn go leor im ag na mna tugann siad go dtí an siopa é agus fághann siad sgilling agus chúig pínghne an púnt air.