Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Lá amháin bhí an fear ag obair sa ghort. Dearmhad sé rud éigin a bhí sa chomhartha ina raibh an brat fé ghlas aige. Chuaidh sé abhaile ar a lorg agus níor dhein sé puinn moille. Leis an bhfotharaga a bhí air d'fhág sé an brat ar an dtalamh.
    Chómh luath a's a chonnaic an bhean an brat siúd léi fá na déin agus sciob sí léi é. Phóg sí a ceathrar leanbh agus dubhairt le na fear aire mhaith a thabhairt dóibh mar go raibh sí féin ag dul go dtí na muinntir.
    Bhí an fear ag impidhe uirthe fanacht, ach níor bh'aon mhaith dhó a bheith léi. Síos chun na trágha léi go scléipeach agus d'imigh ó amharc imeasc na dtonntracha gorma. Chaith an fear dul abhaile go brisde croidheach agus aire a thabhairt dá cheathrar leanbh. Níor fhill an bhean in aonchor chuige, cé go raibh a shúil anáirde léi gach lá.
    Muiris Ó Conchubhair