Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Saoghaluigheadh mac di i gchionn tamaill. Bhíodh na mná coimhdeachta ag iarraidh eolais a bhaint aisti mar gheall ar an gcoin, ach aon fhocal ní bhainfhidís aistí mar gheall ar an gcoin. Thuit a gcodhladh ar na mná, iad go léir ach inghean an rí. In am mairbh na hoidhche connaic sí chúiche treasna an tseomra strapaire mná. Rug sí ar an leanbh a bhí taobh istig do inghean an Rí. Thuit an tsúil as an leanbh, agus chaith sí an tsúil isteach go dtí'n mháthair, agus d'órdaigh dí gan focal a rádh fé'n méid sin a tharla. Nuair a dhúisig na mná coimhdeachta ní thabharfhadh an mháthair aon tuairisc dóibh ar an leanbh agus ní fheadradar cad a dhéanfhaidís. Tháinig an chú bhán ag triall uirthe nuair a bhí sí go maith, agus d'imthig sí in aonacht leis.
    I gcionn bliadhna d'athnuadhadh a scéal ceadna agus tháinig an sidheóig agus d'fhuadaig sí an leanbh mar dhein sí cheana.
    Thárla an rud ceadhna an treas bliain. Annsan tháinig fearg ar an rí agus d'fógair sé an inghean a dhóghadh i mbarraille tarraig muna neósfhadh sí a scéal dóibh.
    Bhí gach nídh réidh agus annsan seadh a tháinig an scannradh ar inghean an rí. D'admhuigh sí gach rud, agus scéidh sí rúin a saoghail ar fad in aonfhacht leis an gcú bháin.
    AT0425: The Search for the Lost Husband
    Muiris Ó Catháin