Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus dhúisig sé é. Dubhairt an ciomádaidhe leis nár ghádh dho teacht mar ná fágfhadh sé féin a chapall in aon droch áit.
    D'imthig an fear ar an mbóthar abhaile agus ar an slighe chonnaic sé ceathrar ag iomchur cómharthan ar a nguailne. Leig sé tharais iad agus níor chuir sé isteach ná amach ortha.
    Chuaidh sé abhaile agus chuir sé a chapall ar stábla. Do bhí trí cinn do bha istig in aonfhacht leis an gcapall. Ní fada a bhí sé na chodhladh nuair a chuala sé ceann dos na ba ag béicig. D'eirig sé agus do las sé blúire giúise ach ní fheaca sé faic. Chuaidh sé a chodhla agus chuala sé airís an glór.
    D'eirig sé agus las sé solus agus seadh a bhí fear mór fada sínte treasna na teine. Thug sé fé ndeara go raibh órdóg mhór fada air. Do chuir sé an tlú 'on teine agus nuair a bhí sé dearg thóg sé amach é agus bhuail sé ar órdóig air é. Dhein an fear trí bhéic móra agus do bhuail sé an doras amach. Chuaidh an fear a chodhla agus ní fheaca sé faic as san amach ná níor chuala sé tásc ná tuairisc ar an mbean ná ar an bhfear mór as san amach.
    Gobnait Ní Ghuithín