Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

im dhiaidh" ar seisean. "Tá an tóir mo diaidh".
    Ní fada go dtáinig na saighdiúirí isteach chúichí agus go deimhin bhí sí go mí-shásta agus trí 'na chéile. "Ghera a ghrádhdhíl" ar sí Cad é bhúr chúis air?" "Ó níl aon chúis a bhean mhaith" ar siad san. "Aon chúis inaonchor ach inghean an rí a thuit i shearc agus síor ghrádh leis is gur mhaith lei é d'fághailt le pósadh. Ó a ghrádhghíl taréis a bheith ag brath air tá sé dá thógaint uaim airíst agaibh ar sí. "Ní fada uait a bheidh sé" ar siad agus aon uair gur mhaith leat é fheiscint is féidir libh teacht go dtí mo chúirt is ceart duit tóirtéis a bheith ort inghean an rí a bheith dá pósadh.
    Dárduigheadar leo é len a toil agus thugadar leo go ingean an rí é agus do phósadar iad i gceann seachtmhaine 'na dhiaidh san bhí féasta mór acu, seacht lá is seacht n-oidhche. Bhí a athair is a mháthair ann agus bhíodar lán tsásta a mac a
    Máire Bean Nic Gearailt
    Cathair Bó Sine, Co. Chiarraí