Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé ar a dhá adhairc í agus do thug sé go dtí na tig féin í. Dh'fhiafhruig sé dí ciaca b'fhéarr leithe é féin do bheith na fhear is t-oidhche no na tharbh is ló. Dúbhairt sé leis go mbh'fhéarr léithe é bheith na tharbh is ló agus na fhear is t-oidhche. D'imthig sé go dtí an domhan toir agus do thug sé cead di dul isteach ins gach seómra ach amháin seómra airighthe. Do bhí sí seo ana dheas leis an gcat, agus dúhairt an cat léithe dul síos i gceann des na seómra agus an slat do bhí ann do thabhairt aníos agus i bhualadh ar cloch agus do dhein. Do leig an tarbh béic mór as mar do marbhúigheadh é. Do bhuail sí ar an gcat í, agis do dhéin bear do. Do bhuail sí ar a beirt driféar í. Do bhíodar chómh maith agus bhíodar ariamh. Do chuaidh sí abhaile ag triall ar a h-athair is ar a máthair.
    Cáit Ní Chatháin
    Eiblin Nic Gearailt