Scoil: Tulca (uimhir rolla 1396)

Na Tulacha, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Dálaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuiridís na prátaí i slíghe eile leis. Dá mbeadh talamh (port) cuibheasach fliuch, fiadhán, lom [aca] dheinidís trínsí tríd agus [d']fhagadaois leithead iomaire eadtorra. Chuiridís na scailpeanna a bhainidís leis an ngafán in aon charnán amháin ins gach iomaire chun iad a thiormú, agus nuair [a] bhídís tir[i]m chuiridís tré theine iad, agus chaithidís an luaithreach ar na hiomairíbh ar an mbán. Thugaidís aoileach ar a ndromanna i gciseánaibh go dtí an port nú riasc, chuiridís na sciolláin (síol prátaí) ar na hiomairí agus an t-aoileach anuas orrtha. Dheinidís na trínsí do rómhar agus do bhriseadh agus chuiridís an chré anuas ar an aoileach le rámhainní. Dheinidís an t-aoileach do chlúdach go coitchianta agus is beag de úsáid a dheinidís de shluaistí in oibreacha na feirme an uair sin. Chonnaic mé an obair san á dhéanamh go minic suas le dathad blian ó shoin.
    Chuiridís mórán aoil leis na barraí fadó i mBunán. Bhí teineaoil ins gach baile fearainn agus thugadaois an chloch aoil ar dhromanna na gcapall ó Neidín chun í do dhóghadh. Bhíodh srathair (strathar sa lámhscríbhinn) ar gach capall, agus fráma adhmaid anuas air agus is mór an t-ualach a bheiridís sa bhaile leis na capallaibh.
    Pádraig Ó Súilleabháin
    Fear poist (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)