School: An Clochar, Cathair Saidhbhín (roll number 13542)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An tSr. M. de Lourdes Stac

1. (continued from previous page)
    déanta de ghiúise an phortaigh. Dheinidís tathanna annsan de, siad san, rollaí beaga. Dheinidís é d'ath chóiriú annsan; leis an tlú lín a deintí an obair sin. 'Sé an saghas rud é an tlú lín, na clár mór, agus déanamh teangan air. Bhí sámhach adhmaid as an teanga seo. Bhíodh a chúram des na mnáibh eile annsan.
    Dheineadh an bhean tighe an chuid eile d'en obair annsan. Gheibheadh sí taisteal ó dhuine eigin annsan. Bhí na h-úirlisí sin ana-ghann, acht ba mhaith na "fir bailighthe" iad mar leagadh bean an tighe cuid mhaith lín abhaile leis an dtaisteal. Deineadh bean a' tighe an líon de thaistealáil leis an dtaisteal. Chuireadh an taisteal deilghilt idir an bunach agus an sgath sé sin an líon mín agus an líon garbh. Annsan dheineadh sí snath de leis an dtuirn. Chuireadh sí chun an ghigheadóra e, agus thagadh sé abhaile chúiche i-n a éádach déanta annsan.