School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

a chloisint á labhairt ag na scoláirí.
    Ní raibh aon binnsí san scoil acht clocha móra chun na scoláirí do bheith ag suidhe ortha, agus do bhíodh stóilín beag ag an máighistir chun a chuid leabhair do choimeád air.
    Do bhí leabhar amháin ag gach scoláire darb ainm an "Fostar", agus is ón leabhar sin a dheineadar uimhirigheacht .
    Máighistir ana mhaith dob eadh é agus dhá sgillinng a theastuigh uaidh gach ráithe ó gach scoláire , agus bhí triúr scoláirí ana mhaith ins an scoil sin agus bhíodar 'na máighistrí tar éis bheith múinte ag an bhfear sin.
    D'fhan sé i gCurrach ar feadh naoi mbliadhna ag múineadh, agus lá amháin d'imthigh sé as an oileán ar fad agus bhí brón ar gach aoinne nuair a chualadar go raibh sé imthighthe mar do bhí sé ana mhaith do na daoine bochta.
        1. foirgnimh
    Máire Ní Néill