Scoil: Cnoc Sceach, An Léim (uimhir rolla 10603)

Cnoc Sceach, Co. Chorcaí
Ss. Mac Carrthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar bhruach leanbhaí, a cur díobh agus ní raibh aon casán ann ná bóithrín caol ná leáthan ná comhgar ná raibh eolas aice ortha go léir. Chuaidh Donncadh airís i lár na bháireac leis an proiséas agus d'aimsig sé an tig ceart agus nuair a chuaidh sé cun an tighe bhí an dreóllín agus an clann mac amuigh san iothlann ag bualadh arbhair le súistí agus ní fheadfhadh an báille a dheanamh amach ciacu ba shine ná ba hóige. Bheith go léir dar leis cómh n-aos. Níor thánaig leis an táthair daimsiú ó a mic. Thánaig sé abhaile an tarna lá agus a gnó gan déanamh agus dinnis sé an scéal airís do Máirín agus do gaibh sé [?aoirde] píce dá teangan air a sphídeadh agus ag glaodhac leas ainim air "a gaige" gan éifheacht dubhairt sé leis, níor dheinis pioc riamh cun tú féin a cathú ach ag brath orm sa cad do [?] bídh do tuilleamh duit agus do caipín dub óir agus [?] bán fé do mhuineál ar bhárr na seathám ag cúll cainnt orm sa leis na cómharsain agus cad a mháirín adubhairt sé deanfadh mé chun fear na fiacha daimsiú ann an proiseas do thabhairt dó. Éirig ambáireach adubhairt sí agus nuair a bheidh síad ag búaladh romat airís abair leó [?] "Tá ar an obhair agus an té a dtúisce labrfaidh leat tabhair an proiseás do Ar an ndóin dubhairt sé dubhras é sin [?]inouu agus dfreagar siad geadaí go léir me d'aon guth agus deanfadh siad an cleas ceadhna amáireach bheill [?]