Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bí Micil na Pinse agus a lán daoine eile bailighthe ag an gceárdcain oidhche amháin. Do phós cómharsa dhóibh ar a dtugaidís Taidgín Phaidí an lá san. Dubhradar go mbeadh ana oidhche ann an oidhche sin. Dubhairt Micil go ragadh sé féin siar go dtí an tig dá dtéigheadh aoinne i n-aon-fact leis agus do bféucfad sé isteach tríd an fhuinneóg. Bhí Seán Fiadhain ann agus dubhair sé go raghadh sé féin i n-aon-fact leis. D'imthigeadar leó agus bhí Micil ag siubhal amach roimis an bfear eile.
    Nuair a bhíodar síar chómh fada leis an ngeata do leig Sean de Mhicil dul isteach roimis agus d'iompuig sé féin thar nais. Cé thiocfad ón dtaobh thíar ach Donncadh Phaidí. Dhein Micil suas go dtí an fuinneóg agus d'féach sé isteach. D'iompuig sé amach annsan
    Donnchadh Ó Céilleachair
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)