Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

gcodladh cuimhnuig sé bheith ina fhear bhuail sé anonn don leaba '.Do liúg an cailín ach dubhairt sé leí gan faithchíos a bheith uirthi .Dubhairt sí leis annsin dul ar n-ais in-a -ean agus go mbeadh siad posta ,ná bhfuigheadh aoinne le iad a phósadh ach an té a d'inneóchadh dá hathar cé acu ba sinne nó ba óige.Ar sise "beidh muid ag siubhal san gairdín agus beidh an ceann is sinne ar an bhFáinne isteach agus beidh an tarna fine ar an bhfáinne isteach agus mise an ceann is óige ar an triamhad fáinne.Imthig leath roimh an lá agus chas arís san lá agus beidh ár n-athair linn sa ghairdín.
    D'imigh an fear -chas sé thar nais san lá.Fuair sé dinnéarmaith.Nuair a bhí asn dinnéar caiththe ,glaoidh an t-athair ar a thriúr inghean .Thanadar .Cioca (san) aca san an cailín is sínne nó is óige aca- má piochann tú amach í -peire don duine acu is síne nó is óige acusin í do bhean."!
    "Begorra tá sí agat"ars an t-athair .Cuirid amach urm sgoile go rabhadar le phósa a léithéid sin de lá.agus trí oidhche ortha -An ceithreadh la bhíodar ag siubhal amach ar bhruach na farraige .Níor
    AT0316: The Nix of the Mill‑pond