Scoil: Baile Mhúirne (C.) (uimhir rolla 15347)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darbh ainm do Diarmuid Ua Muimhneacháin 'na chómhnuidhe i mBaile Mhúirne suas le céad bliadhain ó shoin. Bhí sé pósta le bean darb ainm di Siobhán. Bhí sí ana óg agus ní raibh sí ró shlachtmhar in aon-chor mar ciméadaidhe tíghe. An lá so bhí sé 'na shuidhe chun dinnéir. Buic bána a thugaidís ar na prátaí an uair sin. Bhí an cabáiste beirbhighthe san corcán agus b'shin nós abhí aca an uair sin báisín de bharra an bainne a chur ag ullmhú an cabáiste. Cabáistín cnag a ghlaodhaidís air san.
    Pé sgéal é, bhí an bhean ana leadránach agus dob' fhada leis an bhfear go raibh an dinnéar ag teacht cuige. Bhí na prátaí ar an mbórd ach ní raibh an cabáiste ag teacht cuige. Fé dheire do tháinig fearg air agus dubhairt sé léi mar seo:-
    "M'ochlán a Shiobhán tú a ghlachadh go h-óg,
    Tá an boc bán im' dheas-láimh is é ag scoltadh le scóip