School: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

1. Droichead ant Sáilín
    Bhí fear fadó ann agus chaith sé gach pighin a bhí aige ar ól Bí sé ag obair ar an talamh as sin amach Lá amáin sé féin ag fásaidhea[cht] le bó a bhí aige d'a cuid fhéin An lá in a dhiaidh cuir sé an gasúr de mac a bhí aige ama[ch] ag fásaidheacht leis an mbó agus cuaidh sé féin go dtí an bal baile mór le cairin móna. Nuair a bhí an gasúr amuigh do chonnaic sé luchóg mhór ag dul isteach i b'poll agus bhí rud buidhe i-n-a béal aice.
    Nuair a tháinic an t-athair abhaile dubhairt an gasúr leis, "A dhad chonnaic mé luchóg mhór ag dul isteach i b'poll suas ins an móta agus rud buidhe i-n-a béal aice. Nuair a cuala an t-athair an sgéul fuair sé an laidhe. Cuaidh sé amach
    Ballina, Co. Mayo
    Martin Malley