School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Do bhíodh go leór óir i bhfolach faoi'n talamh fadó agus úaireannta fágtaí ann i gcomhnuidhe é. Béidir go bhfuigheadh an duine ar leis i bás nó béidir nach bhféadfadh sé í a fhághail nuair a rachfadh sé dhá thóruigheacht, acht pé ar bith é is minic a fuair na daoine a tháinig 'na n'diaidh í.
    Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé an bhocht ar fad. Lá amháin bhí sé ag tartughadh cloch agus do tháinig sé go dtí cloch mór. Bhuail sé an láighe ar an cloch agus do bhriseadh cos na láighe. "Seo é cloch mo mhí-adh" arsan bhfear leis féin.
    Cuaidh sé isteach sa teach agus dubhairt lé na bhean do bhriseadh cos na láighe annsin amuigh
    Máire Ní Mheara