School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

Chuaidh fuireann ar Mhálinbhig amach ag iasgaireacht go Bún Glas.

Chuaidh fuireann as Mhálinbhig amach ag iasgaireacht go Bún Glas. Nuair a bhí siad ibhfus ag Bun Glas agus iad ag iasgaireacht chualaidh siad an ceol bha bhinne ar chualaidh duine ar bith ariamh. Tháinic eagla ar cuid aca acht dubhairt an cuid eile nach rabh an acht amaidigh. Annsin sheas fear shuas ar an suidheachán agus thoisigh sé ag damhsa. (Paidí Mac Seagháin an t-ainm a bhí ar an fhear seo) agus bhí sé ag damhsa leis go dtainic sé go tráigh Mhalínbhig annsin stad an ceol agus sgairt an fhear a bhí ag damhsa amach go rabh trí neithe a dhith air agus seo iad :- bean, cuid agus clann neart fidilíreacht agus damhsa agus fuair sé sin. Annsin nuair a tháinic siad go dtí céidh agus nuar a tainic siad amach as an bhád agus iad shuas ar an talamh tháinic tonn amáin agus bhris sí an bhád ina dá léith agus bhí siad ag radh gúrbh iad na daoine beaga a shabhál iad. Tamall ina dhiaidh sin
    Seán Ó Curraín
    Seagháin Ó Curraín