School: Teileann

Teileann, Co. Donegal
Leon Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    seanduine daobhtha caidé bhearfad siad dó'n dá bhuachaill seo a choinnigh cuideachta leobhtha ó thainig an oidhche. Dubhairt síogaidhe amháín nach dtabharfadh siad dadaidh do'n té d'fhan amuigh. Annsin d'iarr an seanduine
    ar an fhear a chuaidh isteach san fháinne leobhtha a ghabhail síos fhad le lorg sean-chruach mhónadha bhí thíos annsin agus a chuid pocaí a líonadh lán de'n
    ghreamhar. Annsin d'imigh an sluagh agus chuaidh an bheirt bhuachaill síos fhad leis an chruaich. An fear a n-iarradh air a phócaí a líonadh ní rabh air ach
    póca amháin agus líon sé é. Smaoitigh an fear eile go
    dtabhairfead sé féin cuid de'n ghreamhar seo leis fosta agus líon sé a phócaí de'n ghreamhar. D'imigh an bheirt a dhiasgaireacht annsin. An chead urchar a chaith
    fear an aon-phoca amach chuaidh a fhabhar i bhfascodh agus bhris sé a dhoruga. Tharraing sé isteach é go gcuiread sé suas dubhán acht nuair a chuir sé a lámh ann a phóca go bhfághad sé dubhán tharraing sé aníos lán a dhiurn de ór. Thaisbeán sé do'n fhear eile é agus chuir seisean a lámh i n-a phóca siocair gur shil sé go bhfuighead seisean an rud ceadna. Acht ní rabh anois leis ach an greamhar. D'imigh sé seo arais go tdí'n sean chruach mhónadh ach ní rabh gar ann.
    Ní rabh le fághail aige acht an greamhar agus b'éigean dó a ghabhail abhaile folamh.
    Pádraig Mac Seaghain