School: Cruit Island (roll number 16069)

An Chruit, Co. Donegal
Pádraig Ó Domhnaill

1. Tá dhá thobair beannuighthe san roilic atá ar an Chruit. Tobair Brighde agus tobar Mhuire a beireann muid ortha.
    Tigeann daoine leis an turas a deanamh ar an cuiheadh lá déag de luagnasa agus ar an fiche cuigead lá de Márta.
    Seo an doigh a gnídeann siad an turas. Deireann siad cúig paidir agus cúig a Muire ag na toibreacha agus annsin téigheann siad thart ar an roilic trí h-uaire agus deirean siad seacht ndeichneabhairt de'n phaidrín.
    Tá bainnt ag naomh Colm Cille leis na sgealtaí atá fá dtaobh de'n roilic. Bhí mainstir aige ann. Deireann na sean daoine nuair sé an roilic gur shiubhal sé ar a ghnúna go dtí an roilic.
    Gráine Ní Dhomhnaill
    Máire Ní Dhomhnaill