School: Doire Beag (roll number 14503)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Sibéal Ní Ghallchobhair

1. Parroiste Ghaoth Dobhair.

Scéal
    I dtús an shaoghail ní raibh Colm Cille déirceach. Lá amháin tháinic fear bocht go dtí an dorus ag iarraidh deirce. Dubhairt an cailín aimsire nach raibh cead aicí aon dhath a thabhairt uaithe. D'iarr sé uirthí cuid dén taosc fhéin a thabhairt do. Thug sí giota de do agus chaith sé isteach san teine é agus shuibhal sé amach ar an dorus.
    Thoisigh an taosc fhás ar an bhomaite/ D'fhás sé 'na shíl amach ar an t-simleár. D'innis an cailín do Cholm Cille é. D'imthigh seisean amach indhiaid an duine bhocht.
    ag dul amach do bhí duine bocht ag tógailt na mallach os a choinne lean sé é. Nuair a bhí Colm Cille ag bárr na mallach bhí an fear bocht i bhfad roimhe. Bhí fhios ar aige annsin gur ár slánuighthear a bhí ann. D'iarr sé maitheamhnas air. Dh'iompaigh ár
    Mháighread Ní Ghallchobhair
    Machaire Chlochair, Co. Donegal