School: Clochar na Fáirche (roll number 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (continued from previous page)
    thioránaig nuair a bheadh sé ag dul abhaile "Sora uait a Pleidhche" ars an mháthair "Ceard tá tú indon a dhéanamh leis?" "Bainfid mé do shásamh amac" ars an mac agus deamhan cíos nó dualgas a thógfaid sé arís ort coidhche." Thosuigh an mháthair ag tabhairt comhairle dó gan dul inaice leis nó go gcuirfeadh sé an stail ar a mhullach ach níor bac sin an mac. Fuair se cuaille cuilinn agus chuir se barr [?] géar uirthi. Chruaidh sé í os cionn na teineadh agus nuair bhí an Buidheánach ag teacht abhaile an tráthnóna céadna bhí mac na baintreabhaige roimhe igceart láir an bhóthair. Sháith se barr an bheara imbrollach an chapaill D'árdaig an capall suas ar a cosaibh deiridh. Chaith sé anuas an Buidheánac agus níor éirigh sé níos mó agus sin é "áit Bhuidheánaig agus as an ainm sin bunadh Baile Bhuidheán.
    Mairtín Ó Eithir
    Baile Dhúlocha, Co. Galway