School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (continued from previous page)
    raibh an tairgead ann. Bhíodar tre ná cheile go han-mhór annsin agus ní raibh fhíos acu ceard a deánadís "Taimid nios boichte anois ná bhíomar ariamh" arsa a máthair agus chaithimid dul ar fad ná tire ag cruinnigh rud le nithe.
    Dimthigheadar leo annsin agus dubhairt an mathair leis an mac an doras a tharringt amac indhiaidh. Seard a mhínigh sí é a dhúnadh agus ceard a rinne an buachaill act an doras a tharringt ina indhiaidh. [!] Nuair a tháinig sé suas le ná máthair dfhiafruigh sé duithe ceard le h-aghaidh an dorais. "ce'n doras" ar sise, "Nár dhubhairt tú liom an doras a tharringhte amach in mo dhiaidh" ar seisean. "Nac é an rud a dubhairt mé leat é a dhúnadh" ar sise "act ná bac leis anois tabhair leat é muna bfuigheadhmíd aon teach le codladh ann anoct féadaimid an doras a chur fuínn. Shiubhaladar leo annsin no go dtáingeadar go coill mhór. Chuaidheadar isteach sa gcoill agus bhí dhá crann a bhí an barr bainte dhíobh Cuirimíd an doras suas ar an dá chrann seo arsa a mathaír agus codhlochaimíd
    Máire Nich Aodhagáin
    Cill Bhríde, Co. Mayo