School: Garbh Fhearáin (Garrafrauns) (roll number 13155)

Garrafrauns, Co. Galway
Seán Ó Fionnagáin

1. Uair amháin bhí beirt dearbhrathair ag dul chuig aonach oidhche amháin. Bhí crann ag fás in aice le ath.
    Bhí síad ag dul ar aghaidh go breagh agus díreach nuair a bhí síad ag dul thar an áth dúbhairt an dearbhráthar is sine go bhfaca sé rud aisteach ag déanamh chuca. Ní raibh an duine eile i ndan é a fheiceál chor ar bith.
    Bhí an duine is sine a rádh go raibh sgata gar dhóibh.
    Thosuigh sé ag creacadh le teann faithcíosa. Do thuit a hata uaidh agus sheas an gruaig ar a cheann. Sa deireadh thíar thall rinne sé comhartha na croise ach ní fahaca sé an sgata as sin amach.
    Micheál Breathnach